Erasmus+ - podsumowanie pobytu pierwszej grupy

02 Czerwiec 2016
  W dniach 4.05 – 25.05.2016 grupa 12 uczniów odbywających kształcenie praktyczne w zawodach: technik pojazdów samochodowych – Moczybroda Adam, Król Hubert, Kowalczyk Mateusz, Goch Przemysław, Mełgieś Grzegorz, technik usług fryzjerskich  – Pizoń Patrycja, Korba Agata, Niedźwiedź Agata, Wieleba Justyna, technik informatyk – Sawa Ewa, Krzysiak Tomasz, pod opieką pani Katarzyny Maciejczyk przebywali na stażu zawodowym we Włoszech. Praktyki odbywały się w miejscowości Spoleto – prowincja Perugia, region Umbria.

Organizacja przyjmująca Azzura Societa Cooperativa Sociale zapewniła naszym uczniom zakwaterowanie w hotelu Europa oraz miejsca praktyk u lokalnych przedsiębiorców. Trzytygodniowe praktyki zagraniczne przyniosły uczniom nowe, cenne doświadczenie przede wszystkim związane z przyszłym zawodem, ale również ze specyfiką organizacji pracy uwzględniającej np. sjestę oraz konieczność  porozumiewania się w języku obcym na poziomie zawodowym i towarzyskim. Uczestnicy mieli możliwość skonfrontowania stawianych przez unijnych pracodawców zadań na różnych stanowiskach pracy, poznać i wykorzystać dostępne narzędzia i urządzenia. Uczniowie zdobywali umiejętności zawodowe pracując w salonach fryzjerskich, biurach, warsztatach i salonach samochodowych.
W czasie wolnym mieliśmy możliwość poznać kulturę, tradycję i obyczaje Włoch. Popołudnia spędzaliśmy na spacerach po urokliwych uliczkach Spoleto podziwiając tamtejszą architekturę. Zwiedziliśmy Stare Miasto, katedrę, kościół św. Grzegorza, San Salvatore. Przeszliśmy ogromnym mostem Ponte delle Torni. W weekendy natomiast zwiedzaliśmy Rzym, Watykan, Asyż i Perugi. Starożytny amfiteatr – Coloseum wprawił wszystkich w zachwyt, Forum Romanum, Panteon, Plac Hiszpański, Watykan z placem i Bazyliką św. Piotra wywarły na wszystkich bardzo duże wrażenie, tak iż wszyscy wrzucili monety do Fontanny di Trevi z nadzieją powrotu do wiecznego miasta. W Asyżu zwiedziliśmy miejsca związane z życiem i kultem św. Franciszka. Pobyt w Spoleto zakończył uroczysty obiad w stylu włoskim, przepełniony świeżymi wspomnieniami, wymianą doświadczeń i żalem, że to już koniec……
Włoska kuchnia przypadła wszystkim do gustu i chętnie delektowali się pizzą, lasagną, makaronami, tiramisu, panna cottą.
Dla młodzieży była to swoista szkoła życia – za granicą, bez nadzoru rodziców, musieli sprostać wymaganiom zawodowym, przestawić się na inną kulturę odmienny styl i rytm pracy.

Galeria zdjęć - Asyż i Perugia
Galeria zdjęć - Rzym
Galeria zdjęć - Spoleto
Galeria zdjęć - Praktyki zawodowe w zakładach pracy

DODAJ KOMENTARZ:

Nick:


Komentarz:
;) :) taktak sorry :( :D :piwko papa nonono :P hmm :cwaniak :bag :hyhy :przestraszony :rozpacz :evil :ok

Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 im. mjr. Henryka Dobrzańskiego w Bychawie
majorhubal@wp.pl