Zdrowe odżywianie

19 Maj 2015

 W ramach programu WF z klasą w II półroczu realizowaliśmy  II obowiązkowe zadanie do wyboru, które  dotyczyło   zdrowego odżywiania. 

W marcu odbyło się spotkanie z pielęgniarką szkolną dotyczące zasad zdrowego żywienia i piramidy zdrowia. Wychowawcy również przeprowadzili cykl zajęć  z tej dziedziny podczas godzin z wychowawcą.  W kwietniu zachęcaliśmy całą społeczność szkolną do jedzenia jabłek dla zdrowia. 18.05.2015r odbyła się impreza podsumowująca te wszystkie nasze działania pod hasłem Odżywiajmy się zdrowo”. 

W imprezie wzięli udział uczniowie klas I TIUF, I TPS,  II IUF i II TPS, wychowawcy , panowie dyrektorzy, nauczyciele, pielęgniarka szkolna, pracownicy administracji – słowem cała społeczność szkolna.

 Cele które sobie założyliśmy, a mianowicie :

·         Uświadomienie uczniom potrzeby prawidłowego i zdrowego odżywiania

·         Utrwalenie zasad zdrowego odżywiania

·         Kształtowanie odpowiedzialności za własne zdrowie

·         Wykazanie się umiejętnością przygotowania zdrowej przekąski, sałatki, napoju itp.

·         Integracja zespołu klasowego

·         Ukazywanie związku aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

zrealizowaliśmy w dwóch częściach imprezy.

I część   - konkurs wiedzy o zdrowym odżywianiu.

Wzięły w nim udział 3 -  osobowe reprezentacje klas: I TIUF; I TPS; II TIUF; II TPS , których zadaniem było odpowiadanie  na wybrane pytania ( 1- 37 pytań), podczas 5 rund. Za każdą poprawną odpowiedź klasa otrzymywała 1 punkt.  Uczniowie, którzy bezpośrednio nie brali udziału w konkursie, słuchając pytań i odpowiedzi,  mogli również sprawdzić swoją wiedzę z tej dziedziny lub  dowiedzieć się czegoś nowego.

Ponadto uczniowie mieli do wykonania  zadania dotyczące zdrowego odżywiania m.in. należało ułożyć produkty  spożywcze ( wycięte z gazet) na  narysowanej na kartonie piramidzie żywieniowej, a także ułożyć hasło: Zdrowe odżywianie, długie życie. ( „Eliminantka” )

Nad wszystkim czuwało jury, któremu  przewodziła  p. pielęgniarka.

 

II część – prezentacja i degustacja przygotowanych zdrowych przekąsek

W II części imprezy  reprezentacje wyżej wymienionych klas miały się wykazać  umiejętnością wykonania  zdrowych  przekąsek.

Przygotowania do tej „smakowitej imprezy” rozpoczęły się wcześniej od zaplanowania klasowego – zdrowego menu, przydziału zadań dla  poszczególnych osób począwszy od sporządzenia listy produktów, zrobienia zakupów, zorganizowania  stanowisk pracy, a  skończywszy na wykonaniu i prezentacji  zdrowych potraw podczas imprezy. Uczniowie pracowali  podczas  konkursu wiedzy. To co przygotowali przerosło nasze najśmielsze oczekiwania.

Klasowe menu:

Uczniowie klasy II TPS ( sami panowie), przygotowali sałatkę grecką,  w której znalazła się sałata, ser feta, suszone pomidory w zalewie, oliwki, ogórek, cebula i sos grecki. Wykonali także  sałatkę owocową( banany, pomarańcze, winogrona, brzoskwinie, kiwi).  Na szczególną uwagę zasługuje również owocowa dekoracja - „ palmy owocowe”,  które przyciągały wzrok i zachęcały do skosztowania tych pyszności.

Uczennice klasy I TIUF przygotowały dwa rodzaje zdrowych  kanapek, do wykonania których wykorzystały: chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami z domowego wypieku, odrobina masła, sałata, ogórek, rzodkiewka, pomidor, koperek, szczypiorek oraz twarożek z nowalijkami. Na deser wykonały szaszłyki owocowe ( ananas, banan, winogrono, jabłko, kiwi). Przygotowały również dwa koktajle na bazie maślanki z bananem i ananasem.

Uczniowie klasy I TPS także sami panowie, wykonali sałatkę typu gyros (  kurczak, przyprawy i warzywa) oraz mizerię. Wyśmienicie smakował koktajl z siemieniem lnianym, otrębami, kiwi, bananem i suszoną żurawiną

Uczennice klasy II TIUF przygotowały  zdrowe kanapki z nowalijkami i  twarożkiem na bazie pieczywa chrupkiego Wasa; pożywną sałatkę z selerem marynowanym, serem żółtym, jajkiem, kukurydzą i jogurtem. Na deser upiekły ( oczywiście wcześniej w domu) pyszne ciasto z rabarbarem. Do picia sporządziły orzeźwiającą lemoniadę ( woda z cytryną bez cukru).

Podczas imprezy nie mogło zabraknąć także zdrowych przekąsek przygotowanych przez nauczycieli. Wśród ich propozycji znalazły się m. in.:  talerz warzyw do schrupania (rzodkiewka, marchewka, pomidor, kalarepka, seler naciowy) podany z sosem tzatziki (jogurt naturalny, ogórek, czosnek, sól i pieprz do smaku); sałatka z  mozarellą, pomidorami i bazylią; kulki serowe ( ze szczypiorkiem, koperkiem, pomidorami suszonymi), ciasteczka owsiane z ziarnami, z cynamonem, bakaliami, owsiane kokosanki, kompot z rabarbaru oraz  syrop z mniszka lekarskiego – tzw. syrop miodek.

Jury, które oceniało przygotowane przekąski było pod ogromnym wrażeniem dla umiejętności naszych uczennic i uczniów. Wszystkie zaprezentowane  potrawy, sałatki, kanapki, koktajle, napoje, ciasta były nie tylko bardzo smaczne, kolorowe , ale  przede wszystkim zdrowe.

Wszystkie zespoły za przygotowane przekąski otrzymały maksymalną liczbę punktów, które zostały wliczone do ogólnej klasyfikacji konkursu wiedzy o zdrowym odżywianiu.

Klasyfikacja końcowa:

I miejsce -  klasa II TIUF – 16 punktów

II miejsce ex aequo – klasa I TIUF i ITPS po 14 punktów

III miejsce – klasa II TPS – 13 punktów

Na zakończenie zostały wręczone certyfikaty dla wszystkich  klas biorących udział w imprezie: Odżywiamy się zdrowo,  a następnie  cała społeczność szkolna mogła skosztować         i delektować się przygotowanymi przekąskami.

 

Imprezę przygotowały i przeprowadziły panie Katarzyna Maciejczyk i Joanna Mendykowska we współpracy z pielęgniarką szkolną panią Beatą Rozdzialik oraz wychowawcami klas I i II.

Bardzo dziękujemy tym wszystkim, którzy aktywnie włączyli się w realizację tego

„ zdrowego i smakowitego projektu”: uczennicom i uczniom, wychowawcom, dyrekcji oraz  nauczycielom, szczególnie pani Beacie Krzysiak, która przygotowała  pyszny  „syrop miodek” i panu Robertowi Skoczylasowi za wykonanie zdjęć imprezy.

Galeria zdjęć ...

DODAJ KOMENTARZ:

Nick:


Komentarz:
;) :) taktak sorry :( :D :piwko papa nonono :P hmm :cwaniak :bag :hyhy :przestraszony :rozpacz :evil :ok

Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 im. mjr. Henryka Dobrzańskiego w Bychawie
majorhubal@wp.pl