Welcome

21 Listopad 2011
 Dzień 21 listopada to początek tygodniowej wizyty długo oczekiwanych gości, uczestników projektu Comenius. Są to nauczyciele i uczniowie z Hiszpanii, Francji, Rumunii i Włoch. Zostali oni powitani po staropolsku chlebem i solą przez dyrektora pana Jerzego Sprawkę. Uroczystość zaszczycili  goście w osobach: przewodniczącego Rady Powiatu Sławomira Zygo, wiceprzewodniczącego Krzysztofa Chmielika, wiceburmistrza Bychawy Marty Wołoszyn, przewodniczącego  Rady Miasta i Gminy w Bychawie Grzegorza Szaconia.

Podniosłość uroczystości podkreśliło odegranie hymnów państwowych. O krajach, z których pochodzą nasi goście, dowiedzieliśmy się z prezentacji multimedialnych. Również my zaprezentowaliśmy najpiękniejsze zakątki Polski.

Dalsza część uroczystości odbyła się przy biesiadnym stole, gdzie gości powitała kapela „Cyja” ubrana w regionalne stroje ludowe. Zasiedli oni przy pięknie nakrytym i udekorowanym tradycyjnym polskim stole. Potrawy podano w naczyniach, które są wytworem rzemiosła. Całość dopełniły jesienne warzywa, owoce i kwiaty. Biesiadnicy oglądali prezentację multimedialną, z której dowiedzieli się jakie są polskie potrawy i z czego powstają. Filmiki przedstawiały zwyczaje związane z kiszeniem kapusty, przybliżyły festyn „W krainie pierogów” i pokazały różne sposoby ich wykonywania. Podano nasze dania narodowe. Goście poznali smak: bigosu, żurku, pierogów, żeberek duszonych, smalcu z ogórkiem kiszonym, domowych wędlin, śledzi, sałatek i kompotu z suszu. Na deser cenione na Zachodzie polskie ciasta: makowiec, sernik, szarlotka, pączki, faworki. Staropolska gościnność zachwyciła wszystkich.

Galeria zdjęć ...

DODAJ KOMENTARZ:

Nick:


Komentarz:
;) :) taktak sorry :( :D :piwko papa nonono :P hmm :cwaniak :bag :hyhy :przestraszony :rozpacz :evil :ok

Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 im. mjr. Henryka Dobrzańskiego w Bychawie
majorhubal@wp.pl