Welcome

Podniosłość uroczystości podkreśliło odegranie hymnów państwowych. O krajach, z których pochodzą nasi goście, dowiedzieliśmy się z prezentacji multimedialnych. Również my zaprezentowaliśmy najpiękniejsze zakątki Polski.
Dalsza część uroczystości odbyła się przy biesiadnym stole, gdzie gości powitała kapela „Cyja” ubrana w regionalne stroje ludowe. Zasiedli oni przy pięknie nakrytym i udekorowanym tradycyjnym polskim stole. Potrawy podano w naczyniach, które są wytworem rzemiosła. Całość dopełniły jesienne warzywa, owoce i kwiaty. Biesiadnicy oglądali prezentację multimedialną, z której dowiedzieli się jakie są polskie potrawy i z czego powstają. Filmiki przedstawiały zwyczaje związane z kiszeniem kapusty, przybliżyły festyn „W krainie pierogów” i pokazały różne sposoby ich wykonywania. Podano nasze dania narodowe. Goście poznali smak: bigosu, żurku, pierogów, żeberek duszonych, smalcu z ogórkiem kiszonym, domowych wędlin, śledzi, sałatek i kompotu z suszu. Na deser cenione na Zachodzie polskie ciasta: makowiec, sernik, szarlotka, pączki, faworki. Staropolska gościnność zachwyciła wszystkich.
Galeria zdjęć ...