Smaki Europy – sekretne przepisy naszych babć.

21 Kwiecień 2018
 To nazwa kolejnego spotkania w ramach projektu Erasmus +, w którym udział wzięli uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Bychawie. Tym razem spotkanie odbyło się w Chorwacji, w dniach 12 -17 marca 2018 r., której gospodarzem spotkania była Srednija Skola Biograd na Moru. Tematem przewodnim spotkania była europejska kuchnia. Podczas tej wizyty wymienialiśmy się przepisami, które wcześniej przygotowywaliśmy w naszych szkołach, prezentowaliśmy filmy video, podczas których przedstawiliśmy krok po kroku jak wykonać daną potrawę. Ponadto, uczniowie pracowali w międzynarodowych grupach nad stworzeniem europejskiej książki kucharskiej.

Gospodarze przygotowali wiele zajęć mających na celu integrację młodzieży z różnych państw. Odbyły się quizy, rozgrywki sportowe, a także warsztaty dotyczące zdrowego stylu  odżywiania. Nauczyciele z kolei wzięli udział w warsztatach kulinarnych , podczas których przygotowali dwie tradycyjne potrawy i deser. Wszystkie potrawy również te chorwackie przygotowane przez szkołę, okoliczne hotele i restauracje zostały  pokazane na dniach otwartych na których pojawiło się wielu dostojnych  gości. Polskie potrawy – żurek i kotlety mielone cieszyły się dużym uznaniem wśród przybyłych. Prace projektowe zostały połączone z aspektem kulturowym, których głównym punktem były wycieczki edukacyjne.

Mieliśmy okazję zwiedzić miasteczko Biograd na Moru, w którym znajdowała się szkoła, Zadar, Betine, Nin. Wizyty w muzeach, parkach przybliżyły nam kulturę Chorwacji ich tradycje i obyczaje.

Przed nami jedno z najważniejszych wyzwań – spotkanie projektowe w Polsce, podczas którego przewodnim tematem będzie taniec.

Koordynator projektu: Katarzyna Maciejczyk.

DODAJ KOMENTARZ:

Nick:


Komentarz:
;) :) taktak sorry :( :D :piwko papa nonono :P hmm :cwaniak :bag :hyhy :przestraszony :rozpacz :evil :ok

Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 im. mjr. Henryka Dobrzańskiego w Bychawie
majorhubal@wp.pl